Proč sádlo?

Sádlo - lék našich babiček

Zdravý životní styl propagovaný během posledního desetiletí zapříčinil pokles konzumace sádla. Mnozí se dnes na tuto potravinu dívají skrze prsty a chleba se sádlem vidíte jen v pohádkách. Opravdu si tato potravina zaslouží být zapomenutá?

Sádlo v kuchyni

Nejpoužívanější je vepřové, kachní a husí, přičemž jeho energetická hodnota je okolo 775 kcal/ 100 g. V kulinářství platí, že sádlo dodá jídlu chuť a vůni, husí či kachní játra v sádle jsou vyhledávanou delikatesou těch, kdo se nebojí si život „osladit". Protože má vyšší tepelnou stabilitu, nevzniká při smažení na sádle tolik karcinogenních látek a škodlivých sloučenin, mnohem více se hodí na pečení a tepelnou úpravu než rostlinné oleje. Co se týče kardiovaskulárních chorob, je vepřové sádlo méně rizikové než máslo. Drůbeží sádlo stojí někde na pomezí sádla vepřového a rostlinných tuků. Sádlo obecně obsahuje 1/3 cholesterolu v porovnání s máslem. Sádlo je tvořeno z 85% lipidy, nasycenými a nenasycenými mastnými kyselinami a kyselinou olejovou. Poslední jmenovaná významně zapříčiňuje snížení vlivu nasycených mastných kyselin, tím pádem působení cholesterolu v sádle na naše cévy. Neobsahuje významné množství vitamínů a tělo ho tráví poměrně dlouho, ale pro zdravého člověka není postrachem, naopak, může být zajímavým zpestřením jídelníčku. Takže s chutí do něj!

Sádlo v kosmetice

Příroda je moudrá a každý podnebný pás vybavila surovinami, které tamní živočichové potřebují pro život. Jestliže je někde spousta jedovatých živočichů, najdete tam i spoustu rostlin se silnými účinky, v teplých pásech používají lidé více olejů, v chladných zase více sádla a másla.

Ač se vám myšlenka sádla na vašem obličeji nebo těle může ošklivit, ruku na srdce: „Víte co obsahují voňavé krémy, mýdla a šampony v krásných lahvičkách?" Sádlo jako pleťový krém používaly naše babičky běžně a věřte, že když libý hlas v TV reklamě pěje ódu o lipidech vyhlazujících vrásky, nebaví se v zásadě o ničem jiném než o tucích. O praseti víme, že je nám geneticky nejblíže a podle klinických studií je vepřový tuk téměř shodný s lidským kožním tukem (tzv. ceramidy). Vepřové sádlo má schopnost vstřebávat účinné rostlinné látky a pronikat s nimi do pokožky, je vhodné pro problematickou a citlivou pleť.

Nejčastěji se kombinuje s měsíčkem lékařským, heřmánkem, levandulí, nebo marihuanou, lze ho používat i samotné jako zábal na popraskaná chodidla a ruce. Samozřejmostí je sádlo nesolené, pokud se rozhodnete ho dělat doma, škvařte ho velice pomalu na teplotě pod 90°C. Do sádla dejte vyluhovat na cca 3 dny bylinky, v případě marihuany ještě duste pod pokličkou na teplotě cca 80°C asi hodinu. Konopí nesmí zčernat!

Sádlo se výborně hodí k léčbě jizev, popálenin, atopického ekzému, lupénky, oparů, suché kůže a pleti, na vyhlazení vrásek , ..... Jestli vám vepřové sádlo páchne, zkuste ho cca hodinu povařit ve vodní lázni, eventuelně přidat voňavou bylinku, např. levanduli. Odkaz na informace

A k čemu ještě slouží sádlo?

Tak třeba zábaly z husího, vepřového, nebo psího sádla slouží k léčbě kašle, průduškových onemocnění a nachlazení. Látka se namočila do teplého sádla, přiložila na hrudník, který se ještě zabalil do další vrstvy látky tak, aby nemocný byl v teple. Pokud v zimě dojde impregnační sprej na kožené boty, tak sádlo poskytne stejnou službu!

Naše nabídka sádla a jeho produktů zde.

Škvařené sádlo

Jsme tradiční výrobce vepřového škvařeného sádla. Pro zpracování používáme obzvlášť vybrané vepřové hřbetní sádlo, které pak nabízíme jako čisté bez přísad, sádlo se škvarky, škvarkovou pomazánku nebo také jako samotné výtečné škvarky.

Přejít

Pečené speciality

Kromě tradiční výroby vepřového škvařeného sádla nabízíme také širokou škálu pečených specialit, jako jsou pečená selátka, kýty, krůty, kuřata a další pochoutky, které naleznete v našem objednávkovém systému.

Přejít

Prodejna

Naše prodejna Vám nabízí možnost nákupu vždy čerstvého masa a uzenin. Kromě toho u nás najdete také produkty vlastní výroby jako jsou např. jelita, jitrnice, tlačenky, klobásky, špekáčky či játrová paštika, nebo také uzené masné výrobky - uzená kýta, uzená pečeně, uzené kuřecí čtvrtky, uzený vepřový bok a mnoho dalšího. U nás máte také možnost ochutnat naše výrobky přímo z teplého pultu. Prodejna se nachází v Ostravě - Petřkovicích na ulici Hlučínská 4. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Přejít
© ARSYLINE 2017
Upozornění
Zavřít